Eikenprocessierups

De lente en zomermaanden zijn altijd een fijne tijd van het jaar maar daarmee helaas ook de tijd waarin de eikenprocessierups actief is. In mei, juni, juli en soms zelfs tot in augustus kunnen deze diertjes voor veel overlast zorgen. De rupsen die, zoals de naam al zegt, in en nabij eikenbomen voorkomen hebben ongeveer 700.000 brandharen per stuk. Deze haartjes kunnen voor zowel mensen als dieren erg vervelend zijn. De rups laat deze brandharen los als hij zich bedreigd voelt, deze worden vervolgens door de wind verspreid. Hierdoor kunnen ze op de huid en in de ogen van mensen terecht komen en, doordat ze weerhaakjes hebben, zich daar vastzetten. Dit veroorzaakt een allergische reactie door het gif wat zich in deze haartjes bevindt.
De lente en zomermaanden zijn altijd een fijne tijd van het jaar maar daarmee helaas ook de tijd waa... Read More
Set Descending Direction

8 Items

per page
 1. Nestosyl Zalf 30 gr
  2 and above €8.30 p. st.
  3 and above €8.00 p. st.
 2. Bach Rescue Cream 30 gram
  2 and above €12.15 p. st.
  3 and above €11.95 p. st.
 3. Out of stock
Set Descending Direction

8 Items

per page

Klachten eikenprocessierups

Een van de meest voorkomende klachten nadat de huid in aanraking gekomen is met de brandharen is dan ook huiduitslag. Deze bestaat uit jeukende of pijnlijke rode blaasjes, bultjes of vlekjes en komt meestal binnen 8 uur opzetten nadat de huid in aanraking is geweest met de brand. Als de ogen in aanraking zijn gekomen met de brandharen brengt dat klachten met zich mee zoals jeuk, tranende, rode en pijnlijke ogen, en kunnen de ogen opzwellen. Als de brandharen ingeademd worden kunnen er ook luchtwegklachten ontstaan.

Wat kunt u ertegen doen?

Voorkomen dat u in aanraking komt met deze diertjes, en daarmee zijn brandharen, is natuurlijk het beste. Mocht u toch in aanraking zijn gekomen met de eikenprocessierups en daar klachten aan over hebben gehouden, dan zijn er een aantal middelen die de klachten kunnen verlichten. We hebben bij Drogisterij Seuren een aantal producten die we u kunnen adviseren.

Aloë Vera gel => koelt en verzacht de huid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Tip: zet de tube gel in de koelkast voor een extra koelend effect.
Calendeel gel => een gel op natuurlijke basis, die naast Aloë Vera onder andere calendula en echinacea bevat. Deze gel verfrist, verzacht en beschermt de huid, daarnaast wordt het herstellend vermogen van de huid ondersteunt.
Nestosyl => Een crème ter verlichting van jeuk, precies wat de brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken.
Producten met menthol zoals Red 'n Blue Cool Crème en de producten van Mentho10 kunnen de jeuk ook verzachten, let hierbij wel op dat u ze op een gesloten huid gebruikt en niet bij kinderen onder de 2 jaar.
A. Vogel oogdruppels => Deze oogdruppels, op basis van hyaluronzuur en ogentroost, zorgen ervoor dat de jeuk en irritatie verholpen wordt.

Naast uw huid verzorgen met goede producten is het, als u met de eikenprocessierups in aanraking bent gekomen, heel belangrijk om:
 De huid van de haartjes te strippen met een pluizenroller of plakband, spoel hierna de huid goed af.
 Niet te krabben of te wrijven. Door te krabben of te wrijven verspreid u de haren verder over de huid.
 Alle besmette kleding apart te wassen, het liefst op een hoge temperatuur minimaal 60 graden.